Wifi en een laptop, meer heb je niet nodig om een bloeiende carrière op te bouwen. Als het buitenland lonkt, kan je dus makkelijk op afstand blijven werken. Dat doen ook deze vier laptophobo’s: Lien is permanent op wereldreis, Katrin woont halftijds in haar Spaanse buitenverblijf, Tim vond een nieuwe thuis in Berlijn en André verhuisde met zijn gezin naar Lanzarote. Wat zijn hun ervaringen als digitale nomaden? Hoe pakken zij de afstand met hun klanten aan? En kan jij het ook?

Door Gerlinde De Bruycker – Foto’s GRF

BALI

“Elke dag voelt aan als weekend”

Lien De Pau (35) verblijft momenteel ergens tussen Bali, Australië en Sri Lanka in. Ze runt sinds 2015 Zeker Van Haar Zaak, een snelgroeiend Belgisch netwerk voor vrouwelijke ondernemers.

“Sinds ik vier jaar geleden begon te reizen, bestaat een gemiddelde werkdag niet meer voor mij. Elke dag voelt aan als weekend! Werken op afstand gaat heel vlot dankzij de gratis technologie, waarmee je continu in contact staat met je klanten. Ik gebruik WhatsApp en Skype om te bellen en Facebook Messenger om te sms’en. Telefoon? Dat is zo jaren 2000. (lacht) Ik denk niet dat ik het voorbije jaar nog iemand gebeld heb, of omgekeerd. Van e-mail ben ik ook geen fan, omdat het veel langer duurt voor zaken uitgeklaard zijn.

“Bij mijn contacten in België kan ik niet verbergen dat ik op reis ben. Ik zit namelijk altijd in t-shirt, met gebruind gezicht en een grote smile te skypen. (lacht) Mijn klanten kennen mijn levensstijl, dat is juist een van de redenen waarom ze klant zijn. Ik deel mijn jarenlange ervaring als lifestyle-ondernemer met de 2.500 leden van Zeker Van Haar Zaak, onder meer via het coachingstraject TRAVAK en als spreker op internationale events. Bijna al mijn activiteiten verlopen via de laptop. Ik kom alleen terug naar België als spreker of om langlopende projecten op te starten.”

“De werkcultuur in het buitenland is niet zoveel anders dan bij ons. Ik vind het best grappig dat heel wat digitale nomaden, ondanks hun herwonnen vrijheid, nog vaak vasthouden aan het 9 to 5-stramien en ook in het weekend niet werken. Ik geniet echter maximaal van de vrijheid om te kiezen waar en wanneer ik werk. Daarom ben ik immers ondernemer geworden, en permanent traveller.

“Of het buitenland mij extra inspiratie geeft? Ik ben een natuur- en buitenmens en vond het dus heel inspirerend om dit voorjaar in Fuerteventura te werken. In drie weken tijd heb ik er mijn eerste boek Get Real geschreven. Inspiratie werkt ook voor iedereen anders. De ene vindt die in een drukke, snelle wereldstad als Singapore, de andere houdt het liever bij de rijstvelden van Ubud. Als je eigenhandig kan bepalen waar je werkt, beland je vanzelf op de plaatsen die voor jou inspirerend zijn.”

Liens supertip?

“Koop een goede laptop en verzeker hem tegen diefstal, oververhitting en een hoge vochtigheidsgraad.”
Info: www.zekervanhaarzaak.com

SPANJE

“Ik heb het beste van twee werelden”

Katrin Van de Water (41) verblijft afwisselend in Antwerpen en Spanje. Ze richtte tien jaar geleden het loopbaancoachingbureau Passion for Work op en is een bekende stem in de Vlaamse HR-wereld.

“Twee tot drie weken per maand ben ik in het buitenland, voornamelijk in Zuid-Spanje. Ik heb mijn werk zo georganiseerd dat dit kan. De truc is om jezelf zoveel mogelijk ‘overbodig’ te maken in je bedrijf. Ik heb alles in overzichtelijke systemen gegoten, zodat mijn negen coaches en mijn assistente weten wat te doen en de kwaliteit gegarandeerd is. Het vraagt wel wat planning en flexibiliteit, maar je gaat ook bewuster met je tijd om. Wat mij betreft zijn er alleen maar voordelen!

“Zes jaar geleden kwam ik voor het eerst in het Andalusische dorpje Canillas de Aceituno. De natuur, de energie, de 320 dagen zonneschijn per jaar: het deed wat met me, alsof ik aan de batterijen werd gehangen. Intussen woon ik hier in een typisch Andalusisch huis, hoog in de bergen. Het is een plek om te onthaasten, te relaxen bij het zwembad, te lezen en te schrijven,… Je zit in een totaal andere wereld, waar het geluid van de stilte hoorbaar is. In België daarentegen woon en werk ik in Antwerpen. I have the best of both worlds: een bruisend en een rustig leven.

“Als ik naar België kom, geef ik workshops en trainingen, ontmoet ik klanten en organiseer ik teammeetings. In Spanje focus ik me meer op marketing en management. Laat ik het zo stellen: in België werk ik in mijn bedrijf, in Spanje werk ik aan mijn bedrijf. Mijn klanten merken niet eens dat ik in het buitenland zit – ik zou evengoed om de hoek kunnen werken. Ik heb contact met hen via e-mail, Skype of telefoon. En voor een live gesprek keer ik gewoon terug naar België. Van de Spaanse werkcultuur merk ik niet zoveel, omdat ik van thuis uit werk. Hoewel… zo’n Spaanse siësta is geen overbodige luxe in het zuiden. Daar pas ik me graag aan aan.” (lacht)

Katrins supertip?

Zorg voor goede marketing, zodat potentiële klanten je weten te vinden. Zelfs het paradijs gaat op den duur vervelen als het te kalm is…”
Info: www.passionforwork.be

BERLIJN

“Ik was een workaholic, tot ik hier kwam wonen”

Tim Renders (32) vertrok twee jaar geleden “voor onbepaalde tijd” naar Berlijn en heeft er intussen een nieuw leven opgebouwd. Hij leidt sinds 2011 zijn eigen vertaalagentschap, Entre Les Lignes.

“Ik heb er altijd van gedroomd om in het buitenland te gaan wonen en te werken. New York stond bovenaan mijn verlanglijstje, maar het tijdsverschil van zes uur bleek praktisch niet haalbaar. Berlijn was het perfecte compromis: niet te duur en niet te ver. Toen ik naar hier vertrok kwamen al mijn klanten met mij mee, daar hoefde ik zelfs niets voor te doen. In mijn job is het vooral belangrijk om kort op de bal te spelen via e-mail: een klant krijgt binnen de 15 minuten een antwoord. Of ik nu snel e-mail vanuit Berlijn of Brussel, maakt geen verschil.

“Van hieruit stuur ik een hele groep van freelancers aan die voor mijn agentschap werken. Ook dat verloopt supervlot: zowel freelancers als klanten merken er amper iets van dat ik 800 kilometer verderop zit. Ik doe vooral vertalingen voor Belgische bedrijven en al mijn vaste klanten weten dat ik in Berlijn werk. Het gebeurt weleens dat nieuwe opdrachtgevers mij argeloos vragen om maandag even langs te komen. (lacht) Maar die fysieke vergadering wordt dan een gesprek via Skype, dat is even goed voor hen.”

“Ik werk dikwijls van thuis uit, maar als ik mensen wil zien, ga ik naar een coworking space. In Berlijn barst het van de hippe werkspots. De Duitse bedrijfscultuur ken ik alleen van horen zeggen. Volgens mijn Duitse vrienden wordt er te veel vergaderd en is er nog veel bureaucratie op de werkvloer. Dat klopt volgens mij wel: voor alles heb je hier een stempel of handtekening nodig.”

“Ik was vroeger nogal een workaholic, maar Berlijn heeft me dat afgeleerd. In deze stad hangt status niet af van welke job je doet, maar wel van hoe je je privéleven invult. Het is oké om je niet kapot te werken. (glimlacht) Da’s een wereld van verschil met een ‘carrièrestad’ als Brussel. Dankzij het lagere tempo ben ik zelf ook minder gaan werken. Ik organiseer me beter en geniet meer van mijn privéleven. Alleen daarom al ben ik blij dat ik in Berlijn woon. Ik ga hier zeker nog een tijdje blijven.”

Tims supertip?

“Bewijs vanaf dag één aan je klanten dat de afstand geen enkele rol speelt. Antwoord even snel op hun mails als toen je nog in België werkte en lever dezelfde onberispelijke kwaliteit af.
Info: www.entre-les-lignes.be

LANZAROTE

“Reizen met de laptop onder de arm”

André Gussekloo (36) combineerde verre reizen naar Thailand en Midden-Amerika met zijn job als freelance tekstschrijver. Momenteel woont hij met zijn gezin op Lanzarote.

“Ik ben altijd wel een digitale nomade geweest. In 2007 verhuisde ik met mijn Spaanse vriendin Marta naar Gran Canaria, waar zij een masterstudie ging doen. Een lokale job zat er met mijn beperkte kennis van het Spaans niet in, dus besloot ik online geld te verdienen als tekstschrijver. Na vijf jaar dacht ik: Dit werk kan ik overal doen. Marta en ik zijn toen anderhalf jaar door Thailand en Midden-Amerika getrokken, met de laptop onder onze arm. We kozen bewust voor landen waar we met weinig geld konden rondkomen. Vaak hoefden we maar drie à vier uur per dag te werken, vooral in de ochtenden. We zochten bijvoorbeeld een rustige plek op in een koffietentje of in de lobby van een luxehotel.”

“Werken vanuit het buitenland – al is het maar voor een paar weken – doet wonderen voor je productiviteit. Je ziet, ruikt en proeft andere dingen, waardoor je frisse ideeën opdoet. Het is een goede manier om even de resetknop in te drukken. Ook werkgevers beseffen dat er toekomst in zit. Flitsende start-ups nemen nu al graag afstandswerkers aan – hun teamleden zitten niet bij elkaar in een kantoortje, maar verspreid over de aarde.”

“Vandaag woon ik met Marta en ons zoontje Diego (1,5) op Lanzarote. Ik werk al tien jaar in het buitenland en het is gek hoeveel er op die korte tijd veranderd is. In het begin had ik nog zo’n dikke zware laptop die ik niet graag uit huis wegsleepte. Nu heb ik altijd een vederlichte MacBook Air in de rugzak. Op terrasjes en in koffiebars klappen steeds meer mensen hun laptop open. Ik heb intussen een boek geschreven over digitale nomaden en ik hou er een blog over bij. Dat doe ik om andere mensen te inspireren en hun ogen te openen. Als ze eenmaal in het buitenland werken, is het makkelijker dan ze vooraf dachten.”

Andrés supertip:

Las eerst een proefperiode in. Ga er twee weken of een maand tussenuit en ervaar zelf wat het is om in het buitenland te werken.”
Info: www.werkenvanuithetbuitenland.nl